Gimnazjaliści ze Słupska gotują po kaszubsku – finał Regionalnego Konkursu Kulinarnego

Dnia 22 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku przy ul. Przemysłowej 100 odbył finał II Edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Do finałowej rozgrywki stanęli gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Jerzyc oraz Gimnazjum nr 6 ze Słupska. Celem było przyrządzenie kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku.

W tym roku organizatorzy zaplanowali dla uczestników element zaskoczenia, bowiem do końca było tajemnicą, jakie produkty będą mieli do wykorzystania. Okazały się nimi truskawka kaszubska, czekolada i mięta.

Przewodniczącym komisji degustacyjnej był pan Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Kaszubskie desery oceniali ponadto Edmund Żmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Pomimo, że poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany zwycięzcami mogli być tylko zdecydowanie najlepsi, za jakich uznano Anię Żarczyńską i Piotra Irzyka z Redzikowa.

Nagrodę główną – tablety, ufundowała dyrektorka ZSP w Słupsku, Małgorzata Iwańska.

Podczas konkursu, dla gimnazjalistów przygotowano wiele atrakcji, a m.in. pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej – uczestniczki programu „Master Szef”, pokaz barmański w wykonaniu uczniów słupskiego ZSP, specjalizujących się w tej sztuce, pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2 oraz grill dla uczestników konkursu i wszystkich zaproszonych gimnazjalistów.

Reklamy